Εγκαίνια σχολικής βιβλιοθήκης “ΓΕΩΡΓΙΑ & ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ”

Σήμερα Παρασκευή 26 Μαΐου 2023 πραγματοποιήθηκαν στον χώρο του σχολείου μας τα εγκαίνια της Σχολικής Βιβλιοθήκης “ΓΕΩΡΓΙΑ & ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ”.

Μια Βιβλιοθήκη, που ξεκίνησε πριν δώδεκα χρόνια αφιερωμένη στη μνήμη του παππού και της γιαγιάς της Γεωργίας Παναγιωτοπούλου, οι οποίοι ως δάσκαλοι λειτούργησαν το σχολείο αυτό σε δύσκολα χρόνια και το στήριξαν με όλες τις δυνάμεις τους. Με την ηθική παρότρυνση των γονιών της Γεωργίας, άρχισε αυτή η ιδέα να υλοποιείται.

Έτσι, … οδηγηθήκαμε στη σημερινή μέρα … μια μέρα με διπλή σημασία. Από τη μια αποτελεί το επιστέγασμα της αρχικής ιδέας και από τη άλλη σηματοδοτεί το έναυσμα  η βιβλιοθήκη αυτή από «σχολική» μόνο να γίνει «βιβλιοθήκη της γειτονιάς».

Η ιδέα για τη βιβλιοθήκη εξυπηρετήθηκε και από την προκάτοχό μου διευθύντρια κα Σιταρά Μαρία. Η δυνατότητα όμως οργάνωσης και υλοποίησης αυτής της εκδήλωσης μάς δόθηκε μέσα από το πλαίσιο του Συλλογικού Προγραμματισμού – Αξιολόγησης του Εκπαιδευτικού Έργου της σχολικής μονάδας για το 2022-2023 και πιο συγκεκριμένα μέσα από το σχέδιο δράσης που υλοποιήθηκε με τίτλο: «ΙΔΡΥΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ». Στο σημείο αυτό θέλω επώνυμα να απευθύνω τις ευχαριστίες μου στα μέλη της ομάδας δράσης -της οποίας είμαι συντονιστής- στους συνεργάτες μου: ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΥ ΙΩΑΝΝΑ, ΕΛΕΥΘΕΡΙΩΤΗ ΣΙΣΣΥ & ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ ΑΛΕΞΗ.

Επίσης, ευχαριστώ για τη βοήθεια που μας προσέφεραν τον κ. Ανδριόπουλο Π., τον κ. Ελευθεριώτη Δ. και βέβαια τον Σύλλογο Γονέων & Κηδεμόνων για τις υπέροχες τοιχογραφίες, τις σχετικές με τη φιλαναγνωσία.

Σκοπός ήταν η βελτίωση και αξιοποίηση ενός σχολικού χώρου ώστε να μετατραπεί σε μια πλήρως λειτουργική σχολική βιβλιοθήκη που θα ενισχύσει τη φιλαναγνωσία των μαθητών/-τριών και θα χρησιμοποιηθεί ως χώρος επικοινωνίας και συνεργασίας όλων των μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Τα παιδιά μας επηρεάστηκαν από το όλο εγχείρημα. Έφτιαξαν την αφίσα της βιβλιοθήκης τους, δημιούργησαν αναμνηστικούς σελιδοδείκτες, αύξησαν την επισκεψιμότητα της βιβλιοθήκης κ.ά.

«ΟΛΑ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΤΑ ΖΗΣΕΙΣ ΣΕ ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ»

Αυτός είναι ο τίτλος ενός από τα πολλά βιβλίου του φίλου μας και μόνιμου χορηγού μας, του συγγραφέα κ. Ηλιόπουλου Βαγγέλη.

Εγώ θα βάλω σε αυτή την καταφατική πρόταση ένα ερωτηματικό και θα την κάνω ερωτηματική:

«ΟΛΑ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΤΑ ΖΗΣΕΙΣ ΣΕ ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ;»

Την απάντηση μας έδωσαν οι μαθητές μας μέσα από τη δραματοποίηση αυτού του βιβλίου.

«Αν έχεις έναν κήπο και μια βιβλιοθήκη, έχεις όλα τα καλύτερα εφόδια που μπορεί να πάρει μαζί του ένας άνθρωπος στο ταξίδι της ζωής» είπε ο Ρωμαίος ρήτορας και πολιτικός Κικέρωνας.

Αυτό μας επιβεβαίωσε και ο κ. Ηλιόπουλος μιλώντας μας για την αξία της φιλαναγνωσίας και τον ρόλο που παίζει σε αυτή μια βιβλιοθήκη, κάθε βιβλιοθήκη.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι γονείς των μαθητών του σχολείου, ο Δήμαρχος Αιγιαλείας κ. Καλογερόπουλος Δ., ο κ. Γιαννόπουλος Κ., Περιφερειακός Διευθυντής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας, η κα Φελούκα Β., Σύμβουλος Εκπαίδευσης, η κα Σκανδάμη Α., Πρόεδρος Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δ. Αιγιάλειας, η κα Γιδά Μ., Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, ο κ. Καραΐσκος Ν., Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, ο κ. Φραγκονικολόπουλος Γ., Αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής, ο κ. Βαρδάκης Σ., Αντιδήμαρχος Τουρισμού, η κα Τσουκαλά Μ., Πρόεδρος της ΔΗΚΕΠΑ, ο κ. Ανδριόπουλος Π., Εντεταλμένος Σύμβουλος, ο κ. Ελευθεριώτης Δ., Πρόεδρος Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και ο κ. Κουτρόπουλος Μ., Πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων Αιγιάλειας

Την παραδοσιακή κορδέλα των εγκαινίων έκοψε ο Δήμαρχος Αιγιάλειας κ. Δ. Καλογερόπουλος.

Τέλος, προσφέρθηκαν στους παριστάμενους εδέσματα και αναψυκτικά που μας πρόσφερε η εταιρεία 3Ε.

Ο Διευθυντής του σχολείου

Κατεργάρης Αλέξης