Φώτα, κάμερα και…

Μέσα από τον νεανικό ενθουσιασμό, τα φρέσκα χαρούμενα πρόσωπα και τις αυθόρμητες παιδικές φωνές, «ζωντάνεψε» αυτό το σαββατοκύριακο 24 και 25 Απριλίου 2015 στο Αίγιο, ο παλιός ελληνικός κινηματογράφος. Το 3ο Μαθητικό Φεστιβάλ Δημιουργίας που φιλοξενήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου και το πρωί της Κυριακής στο δημοτικό κινηματοθέατρο «Απόλλων», ήταν, ίσως, μία από τις πιο «ζωντανές», δημιουργικές και επιτυχημένες εκδηλώσεις της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. που, αφενός ψυχαγώγησε τον κόσμο και αφετέρου παρείχε πεδίο καλλιτεχνικής έκφρασης και δημιουργίας σε μαθητές του Αιγίου, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να γνωρίζουν ακόμη περισσότερο και να αγαπήσουν τον καλό ελληνικό κινηματογράφο.

Ερμηνείες που αγαπήσαμε, διάλογοι και ατάκες που επαναλάβαμε και εικόνες και ιστορίες που τόσα μηνύματα και διδάγματα που δεν θα σβήσουν ποτέ, έκαναν «παρέλαση» μπροστά στα μάτια των θεατών. Δώδεκα σχολεία του δήμου Αιγιαλείας και το Ειδικό Κέντρο Αποκατάστασης και Μέριμνας Ατόμων με Αναπηρία Αιγίου, απέδειξαν πως με μεράκι, θέληση και αγάπη για την Τέχνη, μπορούν να καταφέρουν πολλά. Όπως ανέφερε και η πρόεδρος της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. Μαρία Τσουκαλά στον χαιρετισμό της, ΄΄εκείνο που δίνει μεγαλύτερη χαρά είναι τα τόσα παιδικά χαρούμενα πρόσωπα΄΄. Όπως τόνισε, ΄΄το Φεστιβάλ, δημιουργικό, ζωντανό, συμμετοχικό ενώνει τις γενιές μας, τους μεγαλύτερους με τους μικρότερους. Ο στόχος είναι διπλός. Να καθοδηγήσουμε τη νέα γενιά που αναπτύσσεται τώρα και να ωθήσουμε τα παιδιά να αγαπήσουν τον καλό ελληνικό κινηματογράφο και κατ’ επέκταση και το θέατρο΄΄. Η κ. Τσουκαλά δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τους μαθητές που πήραν μέρος, τους εκπαιδευτικούς που τους καθοδήγησαν, τους συλλόγους γονέων που στήριξαν την προσπάθεια που μόνο εύκολη δεν ήταν και τέλος τους εθελοντές όπως είναι ο Βασίλης Μανουηλίδης, ευχαριστώντας ακόμη τον κ. Μάντικα, τον Αλέξη Ασημακόπουλο για τα σκηνικά, καθώς και τους συνεργάτες της στη ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. και ειδικά τις Γιάννα Κότσιφα και Βίκυ Ζαντέ.

Εντυπωσιακές προσπάθειες, άξιες συγχαρητηρίων…

Οι μαθητές 13 σχολείων καθώς και εκπαιδευόμενοι του Ε.Κ.Α.ΜΕ. παρουσίασαν θεατρικά προσαρμοσμένα αποσπάσματα από αξέχαστες ελληνικές ταινίες, έγχρωμες και ασπρόμαυρες, που μεγάλωσαν γενιές και γενιές και συνεχίζουν να ψυχαγωγούν μικρούς και μεγάλους. Το απόγευμα του Σαββάτου το 2ο Δημοτικό Σχολείο Αιγίου ανέβασε αποσπάσματα από τις ταινίες “Χτυποκάρδια στο θρανίο” και «Η κόμισσα της Κέρκυρας», το 9ο Δημοτικό Σχολείο Αιγίου από τις ταινίες “Το ξύλο βγήκε από τον Παράδεισο” και «Μια Ελληνίδα στο χαρέμι», το Δημοτικό Σχολείο Διακοπτού από τις ταινίες “Χτυποκάρδια στο θρανίο” και “Η νεράιδα και το παλικάρι”. Χθες Κυριακή από τις 10.00 το πρωί ως αργά το μεσημέρι, η σκηνή του «Απόλλωνα» φιλοξένησε τα εξής αποσπάσματα ταινιών: 10ο Δημοτικό Σχολείο Αιγίου: “Η Αλίκη στο Ναυτικό”, ΕΚΑΜΕ/ΑμΕΑ Αιγίου: “Ο Αχόρταγος”, Γυμνάσιο Αιγείρας: “Ξύπνα Βασίλη”, Γενικό Λύκειο Ακράτας “Η Νεράιδα και το παλικάρι”, Δημοτικό Σχολείο Ροδοδάφνης: “Η κυρά μας η μαμή”, Δημοτικό Σχολείο Ελαιώνα: “Πολυτεχνίτης και ερημοσπίτης”, 1ο Γυμνάσιο Αιγίου: “Υπάρχει και φιλότιμο”, Δημοτικό Σχολείο Αβύθου: “Της κακομοίρας” («Ο Μπακαλόγατος»), Δημοτικό Σχολείο Σελιανιτίκων: “Σάντα Τσικίτα” και Δημοτικό Σχολείο Ελαιώνα: “Θου-Βου, Φανερός Πράκτωρ 000”.

Το Φεστιβάλ χωρίστηκε σε τέσσερις ενότητες όπου στο τέλος της κάθε μίας δόθηκαν αναμνηστικά στους συμμετέχοντες. Πριν από κάθε θεατρικό υπήρχε προβολή αποσπασμάτων των ταινιών, ενώ στο τέλος κάθε θεατρικού το κοινό ξεσπούσε σε χειροκροτήματα. Όλες οι προσπάθειες ήταν εντυπωσιακές, ενώ μαθητές και συντελεστές είναι άξιοι συγχαρητηρίων.

MATHITIKO FESTIBAL - DHMOTIKO RODODAFNIS

Πηγή: protionline.gr