Η ΚΥΡΑ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ!

Την Πέμπτη28 Μαρτίου οι μαθητές και μαθήτριες του σχολείου μας γνώρισαν βιωματικά το έθιμο της κυρά Σαρακοστής,  την οποία   έφτιαξαν από ζυμάρι με τα χεράκια τους .

Το έθιμο της κυρά Σαρακοστής  είναι ένα είδος αυτοσχέδιου ημερολογίου που έφτιαχναν οι γιαγιάδες μας για να μετρούν τις εβδομάδες που μεσολαβούσαν από την Καθαρά Δευτέρα μέχρι τη Μεγάλη Εβδομάδα. Η κυρά σαρακοστή απεικονίζεται με μια γυναίκα με σταυρωμένα χέρια λόγω προσευχής και με επτά πόδια που αναπαριστούν τις επτά εβδομάδες της Μεγάλης Σαρακοστής και χωρίς στόμα, καθώς νήστευε. Κάθε Σάββατο έκοβαν και ένα πόδι και έτσι ήξεραν πόσες βδομάδες απέμεναν μέχρι το Πάσχα. Το τελευταίο πόδι, το οποίο κοβόταν το μεγάλο Σάββατο, σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας, το  έβαζαν μέσα στο ψωμί της Ανάστασης και σε όποιον τύχαινε, του έφερνε καλή τύχη.

Το σχολείο μέσα σε λίγα λεπτά μετατράπηκε σε ένα εργαστήριο ζαχαροπλαστικής! Μικρά και μεγάλα παιδιά  έβαλαν όλη τους την τέχνη και φαντασία και δημιούργησαν φανταστικά σχέδια τα οποία αρωμάτισαν με μυρωδάτα μπαχαρικά. Η  παραγωγή μάλιστα  ήταν τόσο  μεγάλη που χρειάστηκε να η συνδρομή επαγγελματικού  φούρνου. Μπράβο στα παιδάκια μας  για τις υπέροχες δημιουργίες,  στους εκπαιδευτικούς που τηρούν τις παραδόσεις  και ένα μεγάλο ευχαριστώ για την πολύτιμη βοήθεια της κ. Μάχης Σωτηροπούλου για το ψήσιμο. Ήταν μια δράση που την απολαύσαμε όλοι!

Και του χρόνου!