ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΕΤΕΙΟΣ 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ 1821

Αγαπητοί γονείς,

Το 2021 είναι μια συμβολική χρονιά για όλους τους Έλληνες καθώς συμπληρώνονται 200 χρόνια ελευθερίας και ανεξαρτησίας του Ελληνικού Κράτους, 200 χρόνια από τότε που γενναίοι και σπουδαίοι άνθρωποι πολέμησαν για το όνειρο μίας ελεύθερης Ελλάδας.

Με αφορμή την επέτειο της 25ης Μαρτίου η Βιβλιοθήκη μας, ετοίμασε (και μπορείτε να βρείτε στον παρακάτω σύνδεσμο) μια λίστα με ενδιαφέρουσες προτάσεις, χωρισμένες σε κατηγορίες (έντυπες και ηλεκτρονικές, ανά τάξη και θέμα).

Οι προτάσεις μας αφορούν σε υλικό που αναδεικνύει την Ελληνική Επανάσταση ως κορυφαίο ιστορικό γεγονός της εποχής της, την πορεία των 200 χρόνων του σύγχρονου Ελληνικού Κράτους και τις μεγάλες προσωπικότητες που σημάδεψαν αυτή τη διαδρομή. Σκοπός είναι οι μαθητές μας όχι μόνο να γνωρίσουν την ιστορική πλευρά των γεγονότων της Ελληνικής Επανάστασης, αλλά κυρίως να κατανοήσουν τη σημασία του Αγώνα για την κατάκτηση της Ελευθερίας. Σκοπός είναι τους ανθρώπους που έχουν φύγει, αλλά παραμένουν ζωντανοί, να τους έχουμε τοποθετημένους καθημερινά μέσα μας και να τους κουβαλάμε σε όλη μας τη ζωή. Πράγμα που σημαίνει πως ο μόνος τρόπος για να τους διατηρήσουμε παρόντες – δηλ. να τους λυτρώσουμε από τη λήθη – είναι να αναβιώσουμε ή αλλιώς να ενσωματώσουμε το παράδειγμά τους. Ένα παράδειγμα, όπου το χρέος απέναντι στους προγόνους μας αποκαλύπτεται με την αισχύλεια και όχι την αγοραία εκδοχή του όρου∙ δηλ αντιμετωπίζεται ως κάτι το εξόχως επιθυμητό και όχι ως φορτίο που μας συνθλίβει υπό το βάρος του∙ δηλ. ως υπο-χρέωση.

Ζώντας και εμείς σε μια δύσκολη περίοδο της ιστορίας, αντλούμε έμπνευση από πράξεις, αλλά και το ήθος των αγωνιστών. Γινόμαστε κι εμείς, με τον δικό μας τρόπο, ήρωες της σύγχρονης εποχής και προσπαθούμε να διατηρήσουμε το σπουδαιότερο αγαθό από τη μια, την υγεία, αλλά και την εδαφική μας ακεραιότητα από την άλλη.

Πράγμα που θα πει πως καλούμενοι να επαναλάβουμε την ιστορία μας σημαίνει πως θα πρέπει να αναλάβουμε ξανά – και όχι απλώς να λάβουμε ως επαίτες – τη μοίρα και το πεπρωμένο μας.

Και στο πλαίσιο του εγχειρήματος αυτού η ελευθερία δεν αφορά το δικαίωμα του καθενός να καίει και να ρημάζει αλλά να αναλάβει οικειοθελώς το χρέος που του αναλογεί∙  δηλ. να μετατρέψει ξανά τον κόσμο σε κόσμημα ή αλλιώς σε περίτεχνο υπαρξιακό στολίδι.

Ένα στολίδι που σχεδιάσαμε εξαρχής με το αίμα μας και σφυρηλατήσαμε πάνω στον άκμονα του διλλήματος: «ελευθερία ή θάνατος».

Ένα δίλλημα τέλος όπου η αναμέτρηση με τον θάνατο προσλαμβάνει τον χαρακτήρα της υπέρτατης γιορτής του ελεύθερου ανθρώπου για την οποία ο Αριστοτέλης Βαλαωρίτης μας δίνει την ακόλουθη ευχή και συνάμα κατάρα:

Γιορτάστε την, γιορτάστε την. Καθείς ας μεταλάβει

από τη χάρη του Θεού. Και σεις και σεις οι σκλάβοι,

όσοι τη δάφνη στη καρδιά να φέρετε φοβάστε,

αφορεσμένοι να ‘στε.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ 1821